Ciorbă de fasole Jókai

Ciorbă de fasole Jókai

...

Nimeni nu o mai prepară așa cum îi plăcea scriitorului. Sunt puține mâncăruri simbolice, ca
această ciorbă, au rămas în bucătăria maghiară. Și tot atât de puține sunt și cele care au atâtea
versiuni, fiecare fiind numită „rețetă tradițională”. Multe amănunte sunt discutabile. Dacă
trebuie sau nu cârnaț de Debrețin? Dacă se prepară cu fasole albă sau colorată, dacă trebuie
oțet sau nu, sau dacă legumele se taie tip baton sau nu.

 

Ingrediente:

200 g fasole colorată, 600 g ciolan de porc afumat, 150 g pătrunjel,150 g morcovi, 100 g cârnaț cu boia afumat, 1 foaie de dafin, 2 căței usturoi, sare, 10 boabe piper negru, 1 lingură untură, 2 linguri făină, 1  ceapă, jumătate linguriță boia, oțet de vin sau suc de lămâie, 1/2 ardei verde

Găluște:

100 g făină, sare, 1 ou

Preparare:

Cu o seară înainte se lasă, separat, la înmuiat, în apă, ciolanul și fasolea. A doua zi se pun la fiert în apă încât să le acopere. Se lasă să fiarbă până se înmoaie. Se curăță morcovii și pătrunjelul, se taie bucăți. cârnațul se spală și se taie felii, apoi se adaugă la ciolan împreună cu fasolea strecurată, foaia de dafin, usturoiul și piperul. Se fierbe până toate ingredientele se înmoaie. Între timp se prepară găluștele: făina se amestecă cu un vârf de cuțit de sare, se adaugă ouăle și se amestecă astfel încât să se obțină un aluat tare. Din aluat se modelează găluște de mărimea unui bob de fasole. Se lasă puțin la uscat.Se prepară rântașul: făina se prăjește în untură, se adaugă ceapa tocată mărunt și e călește câteva minute. Se dă jos de pe foc, se adaugă boia și se subțiază cu 300 ml apă rece. Se amestecă bine să nu rămână cocoloașe. Se scoate osul din ciolan, se taie bucăți și se adaugă la ciorbă, după care se adaugă și rântașul. Se lasă pe foc până la primul clocot. Se adaugă găluștele, se mai lasă să fiarbă timp de 10-12 minute. La final se adaugă oțetul de vin sau sucul de lămâie. Se servește cu smântână.

Poftă bună!