Sos olandez

Sos olandez

...

Primul pas important în prepararea sosului olandez este curățarea untului. Esența procesului este separarea apei de grăsime în urma căreia se obține un unt transparent. Pentru acesta, untul se taie cubulețe și se încălzește la foc mic până laptele iese din untură. Între timp se curăță spuma produsă. Se strecoară cu grijă, astfel încât partea depusă la fund să rămână în vas. Dacă este cazul, după câteva minute se poate strecura încă o dată. Densitatea sosului este dată de numărul gălbenușurilor folosite. Este indicată prepararea sosului pe baie de aburi, temperatura apei nedepășind 80-84 grade, iar cea a gălbenușurilor 65,6 grade. Dacă ajungem să dobândim suficientă experiență, se poate prepara și fără baie de aburi! Ei, acum să scoatem telul!

Ingrediente:

2 linguri oțet de vin alb, 2 linguri apă, 1 lingurițe piper alb măcinat dur, 4 gălbenușuri, 250 g unt curățat, zeama de la o jumătate de lămâie

Preparare:

Oțetul, apa și piperul se pun pe foc într-un vas cu fundul gros. Se lasă să fiarbă până rămâne o treime din cantitatea inițială. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Se strecoară și se adaugă gălbenușurile. Se amestecă bine. Vasul se așează pe baie de aburi, se lasă pe foc, amestecând continuu cu telul, până devine cremoasă. Se pune vasul pe un prosop de bucătărie umed și adaugă cu grijă untul până sosul se îngroașă. Se poate adăuga zeamă de lămâie și sare.

Poftă bună!