Ingrediente:
500 g făină, 1/2 pachet drojdie uscată, 200 ml apă călduță, 1 linguriță sare, 2 linguri ulei de rapiță
Ingrediente pentru sosul de cașcaval:
50 g unt, 50 g făină, 200 g cașcaval afumat, 300 ml bere neagră, sare, piper, nucșoară
Preparare:
Se prepară pasta de cașcaval deoarece trebuie să se răcească. Se prepară sos bechamel din unt și făină. Se subțiază cu bere. Se adaugă cașcavalul ras și se freacă bine. Se toarnă zahărul într-un vas și se amestecă cu drojdia și o treime din apă. Se omogenizează și se amestecă cu uleiul. Făina și sarea se toarnă în vasul aparatului de frământat. Se adaugă compoziția cu ouă și restul de apă. Aluatul se frământă, se presară cu făină, se acoperă cu folie și se lasă la dospit timp de 40 de minute după care se împarte în atâtea bucăți câte chifle dorim să facem. Bucățile de aluat se întind, se umple fiecare cu compoziția cu cașcaval și se mai lasă încă 5-10 minute la dospit. Se acoperă cu un prosop de bucătărie umed și se lasă încă jumătate de oră la dospit la temperatura camerei. Se pune la fiert un vas cu apă cu puțină sare. Aluatul dospit se fierbe câte 15-20 de secunde fiecare parte. Atenție ca partea de sus de pe perioada dospirii să rămână deasupra și în timpul băii. După 15-20 de secunde se întorc în apă, apoi se scot cu o strecurătoare și se așează în tavă tapetată cu hârtie de copt. Se presară cu sare și se introduc imediat în cuptor încins la 220 de grade timp de 13-14 minute, până se rumenesc.
Poftă bună!
***