Bagel ..Bagel...Bagel..

Bagel ..Bagel...Bagel..

....

Criossantul din New York și una dintre simbolurile lui gastronomice este renumitul bagel, această pâine rotundă cu o gaură în mijloc. Este de origine poloneză, a fost răspândit de către evrei polonezi emigrați la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Aluat:

300 g făină de grâu, sare, 1 lingură zahăr, 1 lingură ulei, 10 g unt, 1 ou, 150 ml apă, 10 g drojdie

Pentru fierbere: apă, 2 linguri zahăr

Pentru presărare: semințe de floarea soarelui, mac, semințe de susan, semințe de chimen

Preparare:

Întriu-un bol mare se amestecă oul, zahărul, drojdia și o treime din cantitatea de apă. După ce s-a omogenizat compoziția, se adaugă făina și sarea, apoi compoziția cu ouă și restul apei. Compoziția se frământă, se presară cu puțină făină. Se acoperă cu folie de aluminiu. Se lasă la dospit timp de 40 de minute. Se împarte aluatul în atâtea bucăți câte bageluri vrem să pregătim. Se răsucesc bucățile și se lasă la dospit încă 5-10 minute. Mijlocul fiecărei bucăți se cu degetul mare, după care se răsucește aluatul pentru a mări gaura din mijloc care, după o altă perioadă de dospire se vor strânge puțin. Se acoperă cu un prosop de bucătărie umed și se lasă la dospit timp de 30 de minute la temperatura camerei. Se pune la fiert apă cu zahăr în care se va fierbe aluatul dospit câte 15-20 de secunde fiecare parte. Atenție ca partea de sus de pe perioada dospirii să rămână deasupra și în timpul băii. După 15-20 de secunde se întorc în apă, apoi se scot cu o strecurătoare și se așează în tavă tapetată cu hârtie de copt. Se presară cu semințe sau sare și se introduc imediat în cuptor încins la 220 de grade timp de 13-14 minute, până se rumenesc.